STRESLİ BAĞIRSAK = STRESLİ BEYİN | Op. Dr. Fırat Tutal
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

STRESLİ BAĞIRSAK = STRESLİ BEYİN

STRESLİ BAĞIRSAK = STRESLİ BEYİN

Obezite masum olmayan bir hastalık olmasının yanı sıra birçok vücut sistemini de alt üst eder. Özellikle sinir ve sindirim sistemi bu durumdan oldukça fazla etkilenmektedir. Hemen hemen bütün sistemde sinirler önemli rol oynar. Kronik olarak enflamasyona maruz bıraktığımız zaman sempatik sinir sistemimiz (kavga et ya da kaç) iç güdümüz devreye girer. Bu durum tehlike anında gerçekleşir.

Bu süreçte  adrenalin bol miktarda salgılanır. Hormonlarımız kanı bağırsak ve sindirim sisteminden alıp her iki durum içinde gerekli olacak dokulara yönlendirir. Bağırsak beyinden sonra vücuttaki en büyük ikinci büyük sinir sistemidir. Bu yüzden bağırsaklar da enflamasyon sonucu sinir hasarından etkilenir.

Her yemek yediğimizde aslında sempatik sinir sistemimiz uyarılıyor ve bu durum aslında kavga et ya da kaç iç güdüsünü uyandırıyor. Enflamasyonu yüksek olan vücut ise sindirimden, uykudan ve rahatlamadan sorumlu parasempatik sinir sistemimizi etkiliyor.

Bunun için 3 temel kuralımız var.

  1. Sağlıklı yiyecekler tüketmediğiniz sürece sağlıklı olamazsınız. Tüm vücudunuz olumsuz etkilenir. Bu yiyecekler işlenmiş, genetiği değiştirilmiş ve paketlenmiş yiyecekler değil. Vücudunuzdaki sistemler bu yiyecekler için uyumlu değildir.
  2. Alerjik, hassasiyetli ve intoleranslı olduğunuz hiçbir yiyeceği yemeyin.
  3. Bir yiyeceği yedikten sonra ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız onu yemeyi bırakın.

Doğru ve sağlıklı beslenmek hem sinir sistemimizi hem de sindirim sistemimizi korur ve iyi çalışmasını sağlar. Üstelik  bağırsağımızı koruyabilmek için bir takım korumamız gereken duyularımız vardır.

Yiyeceği yemeden önce koklamak hem tükürük salgısının salgılanmasını hem de sindirime yardımcı mide asitlerinin salınımını uyarır.

İyice çiğnemek ve yavaş yavaş besini tüketmek sinir ve bağırsak sistemini önemli ölçüde etkiler. Yemekleri ne kadar parçalarsanız sindirim organlarınızın yükünü o kadar azaltırsınız.

Stressiz ortamda yemek çok önemlidir. Çünkü stres, otonom sinir sistemimizi devreye sokarak kanın sindirim yolundan çekilmesine neden olabilir ve böylece yiyecekleri sindirmek zorlaşabilir.

Sonuç olarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı vücudumuzda  tüm sistemleri etkiler. Beslenmenin temel kurallarına uyarak beslenmek, fiziksel aktivite yapmak ve bağırsak seslerine doğru yanıt vermek süreç ilerlemeden bizim elimizde olabilir.

Hepimiz zaman zaman kuralları çiğneyebiliyoruz, sağlıklı olabilmek için sinirler ve bağırsaklar arasında gerçekleşen savaşa ancak biz dur diyebiliriz.