Obezite günümüzde gitgide artan bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Tiroid hastalıkları ülkemizde zaten oldukça fazla gözükmektedir. Obezitenin şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığını hepimiz biliyoruz. Tiroid bezinin az çalışması da obeziteye yol açmakta. Peki obezite tiroid bezinin az çalışmasına neden olabilir mi?
Tiroid bezi vücudumuzun enerji dengesini yönetmektedir. Az çalıştığında metabolik hızın azalmasına bağlı kilo alma başlar ya da kilo verme zorlaşır. Yani tiroid bezi az çalıştığında obeziteye git gide yaklaşırsınız. Obeziteye eğiliminiz artar.
Bir yandan hipotroidi (tiroid bezinin az çalışması ) obeziteye neden olurken diğer yandan obezite sonucunda tiroid bezi az çalışmaya başlayabilir. Kendinizi bir kısır döngü içinde bulabilirsiniz.
Leptin yağ hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur. Doyma hissini verir. Obezlerde artan yağ dokusuna bağlı olarak leptin düzeyi de artar. Artan Leptin düzeyi hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonunu yükseltir. TSH tiroidin çalışmasını sağlayan hormondur. Fazla salgılanan TSH yağ miktarının artmasına ve tekrar kilo almaya yol açacaktır.
Obezite aynı zamanda Hashimoto tiroiditi gibi otoimmun hastalıklara da neden olmaktadır. Yağ dokusundan salgılanan adipositokinler vücuttaki iltihabı cevabı arttırmakta ve savaşçı hücrelerimiz normal organlarımıza saldırıp fonksiyonlarını bozmaktadır. Hashimoto gibi otoimmun tiroiditler sonucunda büyük ihtimalle tiroid beziniz artık daha az çalışacak ve metabolizma hızınızın azalması sonnucunda kilo alma devam edecektir.
Kilo almaya yatkın olduğunuzu düşünüyorsanız ya da kilo vermede zorlanıyorsanız muhakkak profesyonel destek almalısınız.
Belki de TSH değerleriniz size engel oluyordur.