Vitamin Nedir?
Vitaminler hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için zorunlu maddelerdir. Vücudumuz vitaminleri kendiliğinden üretemez. Bu yüzden sağlığımız için gerekli olan vitaminleri ya yediğimiz yiyeceklerden veya çeşitli ilave vitamin ilaçlarından sağlamamız gerekir. Vitamin eksiklikleri günümüz koşuşturmalı şehir hayatında beslenme şeklimizin tek düze olmasından kaynaklı çoğu zaman farkında olmadığımız bir durumdur. Bu durumun sonucunu doğrudan görebileceğimiz gibi (saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma) bazen de pek farkına varmadığımız ufak zorluklar çıkartırlar.
Hangi vitaminlerin eksikliği kilo vermenizi zorlaştırır?
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur. Homosistein özellikle kalp damar hastalıklarının artması ile ilişkili bulunmuştur. Homosistein aynı zamanda vüdumuzda fazla su tutulmasına , dolayısıyla kilo vermemize engel bir durum oluşturur. Yüksek B6,B9,B12 seviyeleri bu aminoasidin daha zararsız bir hale dönüşmesine neden olur, böylece yüksek homosistein seviyelesi normale iner.
Hangi vitamin takviyeleri , kaç mg alınmalıdır?
Düzenli olarak her gün folik asit (400 mg), B6 vitamini (10 mg) ve B12 vitamini (100 mg) takviyesi almak kandaki homosistein seviyesini istenen düzeyde (9 mol/L ve altı) tutmayı kolaylaştırır.
Diyetinizde yeşil yapraklı sebzelere ağırlık vermek, baklagiller, balık, yumurta, süt ürünleri tüketmek ve alkolü azaltmak bu vitaminlerin eksiklikleriyle yüzleşmemenizi sağlayacaktır. Doğru seçimler yaparak homosistein yüksekliğini engelleyebilir böylece hem kalp damar hastalıklarından hem de obeziteden korunabilirsiniz.