İnsülin direncinden bahsedildiğini muhakkak duymuşsunuzdur. Hatta belki sizde olduğu bile söylendi. Peki insülin direncinin tam olarak ne olduğunu merak ettiniz mi?
İnsülin, kan şekerinin ayarlanmasında görevli ve karbonhidrat içeren besinler tükettiğimizde fazlaca artan bir hormondur. İnsan vücudunda şekerin kanda bulunması gereken miktarı çok dar bir aralıkta seyretmektedir. Vücut bir çok olayda bu şekeri kullanır ve sağlıklı aralıkta kalması için uğraşır.
İnsülin direnci kabaca “insülinin hareketlerinin kısıtlanmasıdır”. Vücudumuzda karaciğer, kas hücreleri ve yağ hücrelerinde insüline cevap veren alıcılar bulunmaktadır. Bu alıcılara insülin bağlandığı zaman şekerin hücre içine sokan kapılar açılır. İnsülini burada kapıyı açan bir anahtar gibi çalıştığınızı düşünmemiz çok yanlış olmaz. Anahtarı gün içinde defalarca kullandığımızda artık bu anahtar bozulmaya başlar. Hücerede bulunan onlarca kapının bazıları açılmaz hale gelir. Kanda fazla miktarda anahtar vardır ama kan şekerini hücre içine sokmaya gücü yetmez.
İnsülin karaciğerin kendi ürettiği şekerin kana geçmesini engeller. İnsülin direnci sonucu, karaciğer zaten yüksek olan kan şekerine bir de kendi ürettiğini katmaya devam eder. Bu da daha fazla insülin salgılanmasına neden olur. Alıcılar daha da az cevap vermeye başlarlar.
Kaslar normalde kandaki şekeri alıp, ileride enerji üretmek üzere depolarlar. Kas hücrelerindeki alıcıların insüline cevap vermemesi özellikle yemeklerden sonra büyük miktar şekeri toplayan kasların bu hareketine engel olur. Yemeklerden sonra kan şekeri çok yüksek seyretmeye başlar.
Kandaki yüksek şeker daha fazla yağ oluşmasına, bunun sonucunda daha fazla kilo alımına neden olur. Bu da ayrıca bir kısır döngüye neden olarak git gide kilo almaya, insülin direncinin daha da artmasına ve nihayetinde şeker hastalığına neden olur.
İnsülin direncinin artması sonrası bir çok metabolik cevap gerçekleşir. Bu cevapların hepsinin sonucu olarak ta Tip 2 şeker hastalığı kaçınılmazdır. Yani insülin direnci Tip 2 şeker hastalığının habercisidir.
İnsülin direncini azaltmak için 3 şey çok önemlidir:
1-Sağlıklı beslenme
2-Düzenli egzersiz
3-Sağlıklı yaşam tarzını devam ettirmek
Kilo verme problemlerinin ileride insülin direncini ve şeker hastalığını getireceğini unutmayın. Günümüz güncel tıbbi yaklaşımlarla yeni sağlıklı yaşam tarzını oluşturma ve sürdürmenin daha kolay olduğunu unutmayın.