Şeker bağımlılığı uyuşturucu bağımlılığı gibi değildir. Uyuşturucu bağımlılarında kullanılan cold turkey* yaklaşımı şeker bağımlılarında çoğu zaman işe yaramaz. Hızlı ve akılcı bir başlangıç şekersiz yaşamın faydalarından güzel ve kalıcı bir yararlanma sağlar.
Fazla şekerin yıkıcı etkilerinin birer birer ortaya çıkmasıyla WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) günlük şekerden alınan kalori miktarını tüm gün içinde aldığımız kaloriye oranını %10’dan düşürüp %5 olması gerektiğini belirtmiştir.
Şekerle vedalaşma sürecine ilk önce yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi belirlemekle başlanmalı. Gün içinde tükettiğiniz bütün gıdaları bir düşünün ve içinde şeker olanları belirleyin. Yediklerinizin farkına varın. Nereden temin ediyorsunuz ve ne sıklıkla tüketiyorsunuz ?
Eğer şekerli çay ve kahve gibi sıvıları çok tüketiyorsanız bunları da tek tek miktarlarını ve gün içindeki saatlerini de belirlemeniz gerekiyor. Bunlar sizin günlük rutinleriniz halini almıştır ve yerine koyacak şekersiz gıdalar bulmalıyız.
Şekerle vedalaşmaya ilk önce hazır gıdalardan başlamalıyız. Özellikle paketlenmiş ve temini kolay gıdalardır bunlar. Zaman geçtikçe ve eksiklik hissetmeye başladıkça bunların yerine geçecek sağlıklı gıdalar koymalıyız. Bu konuda doktorunuz ya da beslenme uzmanınız size yardımcı olacaktır.
Sakın unutmayın 3 hafta geçmeden bu süreç sizin için rahat bir hale gelmeyecek. Özellikle ilk 3 hafta zorlanma ve eski alışkanlıklarınıza dönme ihtiyacı çok olacaktır. Eğer bu süreçte hala ufak kaçamaklarınız oluyorsa ( zorlu bir iş günü sonrası atıştırılan küçük tatlılar ) bu süreçte geçtiğiniz basamakları daha sağlam bir şekilde basarak devam edin. Asla durmayın sonucunda şekerden kurtulacaksınız !
Özenle geçilen bu yolun sonucu kesinlikle başarı olacaktır.
*Kriz anında uyusturucu bagımlısı bir odaya kapatılır ve kaderiyle başbaşa bırakılır. Genellikle kriz anından itibaren 48 saatte işlem tamam olur.