Endoskopi nedir?
Endoskopi kamera yardımıyla uzman bir doktor tarafından yapılan dahili bir muayene olup, dahiliden kastı mide muayenesidir. Endoskopi itibarlı hastanelerde uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Endoskopiye başlamadan önce hasta anestezi uzmanı tarafından uyutulur. Kamera(endoskop) kilo verme sürecinin güvenli bir şekilde ilerleyip ilerlemeyeceğini kontrol etmek için ağız yoluyla mideye gönderilir.
Totalde endoskopi işleminin (balonun yerleştirilmesi, ayarlanması veya çıkarılması dahil olmak üzere) yaklaşık 20 dakika sürmesi beklenir. Endoskopi ile ilgili riskler çok düşüktür: genellikle herhangi bir komplikasyon riski %1’den, büyük komplikasyon riski ise %0.1’den çok daha düşüktür. Ayrıca doktorunuz endoskopi sürecini ve endoskopinin sağlığınızı etkileyebilecek risklerini size özel olarak açıklayacaktır.
Bu işlemden sonra iyileşmek ne kadar zaman alacak?
Bu işlemden sonra en az 3 gün istirahat etmelisiniz.
Normal hayatınıza dönmek vücudunuzun balona alışma hızına bağlı olarak daha kısa ve ya daha uzun sürebilir.
Balon ne kadar zaman midemde kalacak?
Gastrik balon kullanılan balon türüne bağlı olarak 6-12 ay kalabilir.
Doktorunuz balonun daha uzun süre kalmasını tavsiye ederse, balonun 6 veya 12 aylık aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Balon nasıl çıkarılır?
İntragastrik balon endoskopik bir kamera kullanılarak mideden yerleştirildiği şekilde çıkarılır. Doktorunuz ağız yoluyla mideye bir katater (tüp) gönderir ve söndürmek için balona bağlar. Balon söndürüldükten sonra tutulur ve yemek borusundan ağza doğru çıkarılır.
İntragastrik balon aktivitelerimi kısıtlayacak mı?
İşlemin ilk haftasında ağır işler yapmamalısınız. Vücudunuz balona uyum sağladıktan sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Düzenli bir egzersiz programına başlamanız kesinlikle tavsiye edilir ve bu durum başarınızı arttırır.
Egzersiz yapabilir miyim?
Zayıflama stratejinizin bir parçası olarak egzersiz yapmanızı öneriyoruz. Tüm egzersizleri güvenli bir şekilde uygulayabilirsiniz ancak hidrasyon veya elektrolit bozukluklarıyla ilgili herhangi bir sorun yaşamamanız için balon takıldıktan sonra 3 hafta, ayarlamalardan sonra 2 hafta beklemelisiniz.
Başka komplikasyonlar var mı?
Gastrik balonlar bizim uygulamalarımız da dahil olmak üzere dünya çapında on yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Komplikasyonlar çok nadir görülür ve üstesinden kolayca gelinebilir. Bunun yanı sıra komplikasyonlar hayatınızı tehdit edecek boyutta değildir. Bunların arasında şunlar bulunur:
Reflü özofajiti (asit reflüsü nedeniyle gıda borusunun ülserleşmesi): Bu durum reçetenize yazılan asit ilacı kullanılarak tamamen önlenebilir.
Mide Ülseri: Bu kullanılan cihaza bağlı olarak değişir ve genellikle ilaçla tedavi edilebilir.(nadiren cihazınızı çıkarmanız gerekebilir)
Mide Kanaması: Genellikle ülserden kaynaklanır ve vakaların %99’undan fazlası endoskopi ile başarıyla tedavi edilir.
Balonun sönmesi: Gastrik balon nadiren kendiliğinden söner. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, cihazdaki metilen mavisi boya sayesinde idrarınız yeşil/mavi bir renge dönüşür. Yeşil idrar görmek ise 48 saat içerisinde endoskopi olmanız gerektiğine işaret eder.
Balonun Migrasyonu(bağırsağa geçmesi): Balon kendiliğinden sönerse mideden çıkıp ince bağırsağa gidebilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa genellikle sönmüş balon bir bağırsak hareketiyle dışarı atılır, nadiren ise ameliyat yapılmasını gerektirecek bir tıkanıklıklığa sebep olur.
Ölüm: % 0,004’ten düşüktür.Bu komplikasyon çok çok nadiren ve genellikle daha önceden mide ameliyatı geçirmiş 3-5 gün boyunca şiddetli kontrolsüz kusma yaşayan 65 yaş üstü hastalarda görülür.(Daha önceden mide ameliyatı geçirmiş hastalarda gastrik balon kullanımı uygun değildir.)
Gastrik balon takıldıktan sonra ne sıklıkla doktora gitmeliyim?
Takip programı balonun başarısı ve yeni bir yaşam tarzının benimsenebilmesi için kritik önem taşır. Doktorunuzla balon takılıyken ilk altı ay boyunca en az ayda bir kez, balon çıkarıldıktan sonra ayda bir ve sonrasında ise en az altı ay daha görüşmelisiniz. Bu süre içerisinde ilerlemeniz değerlendirilecek ve uzun vadede başarılı olabilmeniz için sağlık, beslenme ve egzersiz hakkında temel bilgiler edineceksiniz.
Balonu midemde hissedecek miyim?
İşlemden sonraki ilk bir kaç gün rahatsızlık hissedebilirsiniz ama daha sonrasında balon vücudunuza uyum sağlayacaktır.
Tekrardan kilo alacak mıyım?
Bu evet ve ya hayır demek için karmaşık bir sorudur. Araştırmalar aşırı kilonun ve obezitenin kesinlikle bir kronik hastalık olduğunu kanıtladı. Bu yüzden ameliyat olsanız bile her zaman yeniden kilo alabilirsiniz. Genellikle değişen tek şey ne kadar kilo alacağınız olacaktır.
Araştırmalar tek başına diyet ve egzersiz ile verilen kiloların genellikle 6-12 ay içerisinde tekrardan alındığını gösterir. Genellikle hastalar 12 ay sonra verdikleri kiloların %10-20’sini geri alırlar.(örn. 20 kilo kaybında yaklaşık 2-4 kilo alınır) Hastaların çoğu kötü yeme alışkanlıklarına dönmedikleri sürece (genellikle stresli dönemlerden sonra) 5 yıla kadar kilo vermeyi sürdürürler.
Herhangi bir müdahaleden sonra kilo almayı önlemenin anahtarı aktif yönetimdir. Programımızı tamamladıktan sonra kilo artışınızı önlemek için kilonuz adım adım takip edilecek ve size uygun bir hareket planı hazırlanacaktır. Gelişiminizi izlemek ve yeniden kilo almanızı önlemek için programımız bittikten sonra da en az yılda bir kere olmak üzere görüşmelere devam etmenizi öneriyoruz.
İstediğim herşeyi yiyebilecek miyim yoksa bir kısıtlama olacak mı?
Yemek kısıtlaması yoktur ancak eski yediğiniz kadar yemek yiyemeyeceğinizi anlayacaksınız. Bunun yanı sıra yağlı ve tatlı yiyecekler de rahatsız hissetmenize sebep olabilir. Ayrıca balon takılıyken aşırı yemek yemek de sizin için tehlikeli olacaktır.
Seyahat edebilir miyim?
Lütfen mide balonlarının bir alt uzmanlık dalı olduğunu ve balonun bakımı konusunda uzmanlığın yaygın olmadığını unutmayın. Düşük komplikasyon riskiniz olmasına rağmen uzman tıbbi bakım bulunamayacak yerlere seyahat etmeniz önerilmez
Balon ilaç kullanımını etkiler mi?
Aldığınız tüm ilaçlar uzmanlarımız tarafından düzenli olarak incelenecek ve programımızın bir parçası olarak size özel tavsiyeler verilecektir.
Bununla birlikte, gastrik balon ilacın size etki etmesi için gereken sürenin yavaşlamasına neden olabilir çünkü bu balon aynı zamanda midenin boşalma süresini yavaşlatır. Aksi takdirde gastrik balonlar ilaçların etkinliği açısından herhangi bir problem yaratmazlar.
Gastrik balon takılı iken anti-inflamatuar ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Buna ibuprofen, diklofenak ve meloksikam dahildir. Çünkü bu ilaçlar mide ülseri riskini arttırırlar. Parasetamolde olduğu gibi krem ve jel preparasyonların da kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Yememem gereken herhangi bir şey var mı?
Balonu yerleştirme, ayarlama ve çıkarma işlemi sırasında diyetiniz kısıtlanabilir, ancak bu süreç dışında çoğu yemeği endişe duymadan yiyebilirsiniz.
Baharatlı, besin değeri yüksek veya parçalanmayan sert gıdalar semptomlara sebep olabilir. Kırmızı et ve özellikle biftek hazımsızlığa neden olur. Genellikle balık ve tavuk yenilmelidir. Lifli sebzeler ise yumuşayana kadar pişirilmelidir.
İşten ne kadar zaman izin almalıyım?
Genellikle sonradan oluşabilecek semptomlara karşı 4-5 gün izin almanızı öneririz.
Gebelik ve emzirme hakkında ne söylersiniz?
Gebelik ve emzirme kilo vermenin zamanı değildir. Bu dönemlerde kilo kaybı bebeğinizin büyümesine engel olabilir bu nedenle mide balonlarından (ve diğer kilo verme yöntemlerinden) emzirme dönemi ve gebelik bitene kadar kaçınılmalıdır.
Bazen, PCOS(Polikistik Over Sendromu) hastası olan kadınlarda kilo kaybı doğurganlığı arttırabilir, bu yüzden balon takılı iken doğum kontrolu yapılmalıdır. Eğer balon kullanırken hamile kalırsanız, en uygun zamanda balon çıkarılır ve bu dönem genellikle hamileliğin ikinci üç aylık dönemine denk gelir.
Ama şimdiye kadar gastrik balon takılıyken anne ve ya bebeği olumsuz etkileyecek bir durum yaşanmamıştır.
Birden fazla balon takılabilir mi?
Birden fazla balon aynı anda yerleştirilemez ama ardışık olarak takılabilir. Hastaların çoğu ilk balonun kullanma süresi bittikten sonra ikinci bir balon kullanmayı tercih ederler. Hatta 4 yıldan daha uzun süre balon kullanan hastalar bile vardır. Bu şekilde intragastik balon kullanmak uzun süre boyunca kilo vermenize yardımcı olur.
Balon kendiliğinden sönerse ne olur?
Doktorunuz balonu metilen mavisi denilen renkli bir boya ile dolduracaktır. Bu idrarınızın rengini yeşil ya da maviye dönüştüreceğinden deflasyonu ve ya sızıntıyı erkenden anlamanıza yardımcı olur. Eğer böyle bir durum yaşarsanız, balonun çıkarılması için derhal kliniğinize başvurunuz.