Öğleden Sonra Uyuşukluğu! Size De Oluyor Mu? | Op. Dr. Fırat Tutal
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Öğleden Sonra Uyuşukluğu ! Size De Oluyor Mu?

Öğle yemeğinden sonra, saat 2 ile 4 arasında dikkatinizi toplayamadığınız, halsiz hissettiğiniz, uykusuzluk çektiğiniz bir dönem yaşıyorsanız siz de bizdensiniz. Peki bunu nasıl önleyebiliriz. Aşağıdaki yazımda öğleden sonra uyuşukluğu ile nasıl başa çıkabileceğinizi anlatacağım.

Güne güzel bir başlangıç yaptınız. Gayet odaklanmış, verimli , enerjiniz yüksek bir şekilde işlerinizi yapıyorsunuz. Sonra bir baktınız öğle yemeği vakti geldi. Bir şeyler yiyip geldiniz. Bir süre sonra yaptığınız işe kendinizi veremiyorsunuz, hafif hafif uykunuz geliyor, enerjiniz düşüyor.

Nedeni nedir?

Saat 2-4 arası yorgun hissetmeniz aslında vücudunuzun doğal ritmidir. Bazı toplumlarda bu saatler “siesta” denilen molalar vardır. Siesta sonrası daha kolay odaklanabileceğiniz ve daha verimli çalışabileceğiniz uzun bir süreniz daha olur.

Vücudunuzdaki kortizol ve melatonin arasında geçen döngüsel bir sistem vardır. Kortizol stresle baş etmemizi, melatonin uyumamızı sağlar. Gün aydınlağında kortizol seviyeniz gitgide artmaya başlar ve öğleden sonra düşüşe geçer. Melatonin ise öğleden sonra yavaş yavaş yükselme eğilimine girecektir. Koritzolün düşüşe geçtiği, melatoninin artışa geçtiği saat 2-4 arasındadır, bu yüzden uyuşukluk hissederiz.

Bütün suçu iç saatimize ve vücudumuza atamayız. Vücudunuz size uyuşukluk , konsantrasyon eksikliği yapabilir ama ya halsizlik. O biraz da sizin suçunuz.

Şu soruları kendinize sorun:

  • Kahvaltı yaptım mı?
  • Kahvaltıda ne yedim?
  • Öğlen ne yedim ?

Verdiğiniz cevaplar size asıl sorunu gösterecektir.

Enerjiyi arttırıcı gıdalar:

Beynimizin karbonhidrat ile çalıştığını biliyoruz. Sabah yaptığınız kahvaltıda poğaça, simit, börek yediniz. Üstüne kahve veya çayınızı içtiniz. Enerji depolarını çabuk biten bir yakıtla doldurdunuz ve aldığınız kafein sizi bir miktar enerjik tuttu. Ama yapılan çalışmalar karbonhidratla alınan proteinin beyniniz için daha  iyi olduğunu göstermiş. O zaman size örnek birkaç kahvaltı :

  • Tahıllı gevrekler, az yağlı süt ile ve yanında bir miktar meyve
  • Tost ve muz
  • Yumurta, az yağlı peynir, az miktar ekmek (simit)

Böyle bir kahvaltı yapıyorsanız ikinci hatanız öğlen yemeğini hafif geçiştirmek (salata ) ya da ertelemek olacaktır. Çok yağlı gıda içeren öğlen yemeğinin de size zararı olacaktır.

Her şeyi tam yaptınız hala sorununuz devam ediyor.  O zaman enerji arttıcılar aşağıda:

  1. Hareket et. Kalk ve 15 dk yürü , 4-5 kat merdiven çık, kan dolaşımının artmasını ve vücudunuzun ısınmasını sağlayın.
  2. Su iç. Özellikle içinde küçük bir dilim limon fayda sağlayacaktır.
  3. Atıştır. Enerjinizi arttırmanız için az miktarda kuru yemiş, kuru meyve, taze meyve veya bir parça peynir tüketebilirsiniz.

Hala işe yaramadı mı ?

O zaman çalıştığınız ortamda daha parlak ışığa ihtiyacınız var. 2006 da yapılan bir çalışmada parlak ışığın melatonin salgılanmasını azalttığı gösterilmiştir. Odanızın ışığını arttırın, ya da monitörünüzün aydınlığını en yüksek seviyeye getirin.

Bununla da olmadıysa son bir çaremiz daha var.

Tavşan uykusu.

Eğer geceleri çabuk uykuya dalan biriyseniz 20 dk yı geçmeyen bir gündüz uykusu günün geri kalanını kurtarmanıza fayda sağlayacaktır. Yapılan çalışmalar gece uykuya dalma problemi olmayanların gündüz de hızlı bir şekilde uyuyabildiğini göstermiştir.